Бог Перун - громовержець і володар блискавок

Бог Перун - громовержець і володар блискавок

Історію розвитку роду людського наповнюють різні перекази і повір'я, які здебільшого не витримують жодної конструктивної критики. Однак існує те, перед чим пасують навіть найбільш незламні скептики - легенди і міфи про релігію. Так, усім достеменно відомо, що початок розвитку сучасних духовних поглядів поклав язичництво. Стародавні слов "яни на території сучасної Південної та Східної Європи поклонялися величезній кількості богів, головним з яких був бог Перун - син Сварога. На сьогоднішній день свідчення поклоніння Громовержцю знаходяться по всьому світу.


Найперша згадка про нього є світу старослов'янські договори, манускрипти і літописи. Одним з найяскравіших прикладів є відома «Повість часів», в якій бог Перун представляється як один з шести головних язичницьких слов'янських богів.


Варто зазначити, що цей Вседержитель був повелителем блискавок, гроз і дощу. За деякими даними, його ототожнювали з урожаєм і родючістю. Особливо яскраво культ шанування Перуна проявився за часів правління князя Володимира Святославовича, відомого також як «Червоне Сонечко». Саме тоді цей бог-громовержець став шануватися як покровитель дружини і воїнів. У ті часи з'явилася величезна кількість храмів, де відбувалися служби, постійним свідком яких був вічний вогонь.

Перун - бог небес, але також і земля вважалася його вотчиною. Безпосередній владі його підпорядковувалися поля, ліси і гай. Тому не дивно, що в ті часи вважалося святотатством і блюзнірством відірвати гілочку від заповідного дерева. За таке рішення йшла неминуча кара. Особливим значенням наділявся дубовий гай. Вважалося, що серед потужних вікових гілок цього дерева ховається під час грози могутня верховна сила. Зважаючи на це, слов "яни вважали, що, коли в 1916 потрапляла блискавка, бог Перун сердиться і вказує на те, що люди його прогнівали.

Іноді в якості жертви Вседержителю приносилися тварини, найчастіше дикі кабани. Вважалося, що вепр - породження зла, і для боротьби з ним необхідно приносити дари Перуну. Крім того, багато повістей і літописів стверджують, що для розплати за великі гріхи і для задобрювання бога на вівтар лягали навіть люди. Необхідно зазначити, що криваві підносини траплялися дуже рідко: зазвичай всього раз на рік, у липні.

Варто сказати, що бог Перун є покровителем папороті. Вважалося, що лише батько всієї Землі здатний наділити його квітами. Стародавні капища і святилища деколи мали форму, що нагадує восьмикутник папороті. Давні слов'яни називали цю рослину не інакше як «Перунів колір». Вони свято вірили, що в ніч на Івана Купалу бог розправляється з нечистими силами за допомогою блискавок, грози і грому. Саме від ніспосланого на землю заряду зацвітає папороті.

Деякі джерела стверджують, що є записи, які представляють собою заповіді бога Перуна. Всього їх налічується 33. Кожна з них вчить людину бути кращою, чистішою і правдивішою, карає, як правильно жити в гармонії з собою і світом.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.