Як правильно постити?

Як правильно постити?

Як правильно постити?


При початку Великого посту православні християни обмежують себе в їжі, утримуються від розважальних заходів, а також шкідливих звичок. Але не всі знають і розуміють значення посту. Давайте розберемося, що ж це таке?


Інструкція

Рівень складності: Непросто

1 крок

Піст - це усвідомлене утримання від їжі або від певних дій (звичок) на якийсь час (день, тиждень, 40 днів). Причому не просто так. Піст повинен супроводжуватися молитвою, спілкуванням з Богом. Усвідомлене утримання від їжі дозволяє людині налаштуватися на духовний лад, думати більше про «гореня, а не про земне» (Кол. 3:1-2). Саме в зближенні з Господом, очищенні, смиренні перед Ним і полягає сенс посту. Адже без духовної складової ваше утримання - всього лише голодування. Біблія каже, що такий піст не подобається Богові, і він не принесе вам благословення. Ось що Бог відповідав тим, хто просто обмежував себе в їжі, але при цьому і далі жив так само, як до цього, продовжував грішити (Ів. 58:3-11):
"Чому ми постимо, а Ти не бачиш? Змиряємо душі свої, а Ти не знаєш? "- Ось, в день посту вашого ви виконуєте волю вашу і вимагаєте тяжких праць від інших. Ось, ви поститеся для сварок і чвар і для того, щоб зухвалою рукою бити інших; ви не поститеся в цей час так, щоб голос ваш був почутий на висоті. Чи такий піст, який Я обрав, день, в який томить людина душу свою, коли гне голову свою, як тростина, і підстилає під себе рубище і попіл? Чи це назвеш постом і днем, угодним Господу?
Ось пост, який Я обрав: дозволи кайдани неправди, розв'яжи узи ярма, і пригноблених відпусти на свободу, і розірви всяке ярмо; роздягни з голодним хліб твій, і бідних введи в будинок; коли побачиш нагого, одягни його, і від єдинокровного твого не ховайся.
Тоді відкриється, як зоря, світло твоє, і зцілення твоє скоро зросте, і правда твоя піде перед тобою, і слава Господня буде супроводжувати тебе. Тоді ти відкличеш, і Господь почує; возопієш, і Він скаже: «Ось Я!» Коли ти видалиш з середовища твоєї ярмо, перестанеш піднімати перст і говорити образливе, і віддаси голодному душу твою і напитаєш душу страждальця: тоді світло твоє зійде в темряві, і морок твій буде як полудень; і буде Господь вождем твоїм завжди, і під час посухи буде насичувати душу твою і утучувати кістки твої, і ти будеш, як напоєний водою сад і як джерело, якого води ніколи не вичерпуються ".

2 крок

Деякі християни вважають, що під час посту ні в якому разі не можна радіти, посміхатися, а треба бути серйозним, сумним, перебувати в тугу. Однак Біблія говорить про іншу поведінку (Матф. 6:16-18): "Також, коли постите, не будьте сумні, як лицеміри, бо вони приймають на себе похмурі особи, щоб здатися людям, які постять. Справді кажу вам, що вони вже отримують нагороду свою. А ты, когда постишь, помажь голову твою и умой лице твое, чтобы явиться постящимся не перед людьми, но перед Отцом твоим, Который втайне; і Батько твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно ".

3 крок

Великий піст триває 40 днів. У цей час ті, хто постить, утримуються від вживання певних продуктів. Не можна їсти молочні продукти, м'ясо, яйця і рибу. Дозволяється тільки рослинна їжа (фрукти, овочі), соління (квашена капуста, мариновані огірки), сухарі, гриби, чорний хліб, киселі, горіхи і каші на воді. Також у цей період не можна вживати алкоголь (крім неділі, коли можна випити трохи вина), курити, зловити (лаятися матом), злитися, обманювати. Під час посту важливо молитися, читати Святе Письмо, прославляти Бога і намагатися не грішити.

4 крок

Піст стає більш суворим у Страсний тиждень. Це стосується і обмеження в їжі. Наприклад, у Велику П «ятницю - день розп» яття Христа - не можна вкушати їжу аж до виносу плащаниці - символа великої жертви Ісуса.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.