Чи можна забиратися в Чистий четвер

Чи можна забиратися в Чистий четвер

Чистий четвер - це четвертий день Страсного тижня, якого завершується Великий піст. Це передвеликодній тиждень, який має важливий духовний сенс.

Сенс Чистого четверга

Щоб зрозуміти, що означає цей день для православного світу, необхідно звернутися до Святого Письма. Згідно з Євангелієм, в останній четвер Ісус Христос мав важливі події.


Цього дня сталася Таємна вечеря. Багато хто, напевно, не раз бачив картину, на якій Ісусові учні розташовуються навколо нього. Це була остання трапеза Спасителя з усіма апостолами. На ній відбулося так зване таїнство Євхаристії. Іншими словами, це було найперше таїнство причащення. Ісус освятив хліб і вино, а потім дав це своїм учням, щоб ті змогли з "єднатися з Богом у Христі.

На Таємній вечорі в Чистий четвер Христос також дав учням свої заповіді про смирення і чесноти. Він розповів про майбутнє всього світу і християнство в цілому. Перед трапезою Месія зробив обмивання ніг своїх учнів - саме на честь даної події цей день і назвали «чистим». Апостоли не зрозуміли, чому він це зробив, бо Господу не повинно мити ноги своїм учням. Ісус на це відповів, що якщо Господь омив ноги учням, то і вони повинні робити це один для одного.

У Чистий четвер Ісус кілька разів натякнув своїм учням, що серед них є нечесний. Він мав на увазі, що один з них його зрадить. Це був Юда Іскаріот. Згодом так і вийшло.

Також цього дня Христос молився в Гефсиманському саду. Він просив Бога-Отця про благословення. Він говорив, що якщо немає можливості минути своєї долі, то він прийме її, тому що так сказав Отець.

Прибирання в Чистий четвер

Забиратися в цей день не просто можна, але навіть потрібно. Так говорять найдавніші традиції. Краще почати прибирання з самого ранку, але якщо на це немає часу, то можна перенести її на вечір. Найголовніше - вимити підлогу і вікна. Зробити це потрібно до вечора. Можна помити посуд, випрати білизну.

З Великої п'ятниці забиратися вже не можна, оскільки в п'ятницю Христа розіп'яли. У четвер необхідно позбутися непотребу, бруду, винести сміття. Корисно буде відвідати батьківський дім і по можливості допомогти навести лад і там.


Крім прибирання будинку потрібно пам'ятати і про чистоту свого тіла. Помитися необхідно до першого прийняття їжі, як зробили Христос і його учні. Якщо роботи буде небагато, то ввечері можна зварити і пофарбувати яйця. Дозволені і такі підготовчі роботи.

Чистим четвергом названо ще й тому, що в цей день чистими повинні бути думки, наміри. Не можна брати і давати в борг, давати порожні обіцянки, обманювати людей, тим більше близьких. Потрібно чинити по совісті, здійснювати добрі справи і пам'ятати про те, що все ще йде пост, тому необхідно дотримуватися обмеження в їжі.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.