Великий піст християн - принципи посту

Великий піст християн - принципи посту


Скільки триває піст

 Великий піст називається Великим за важливістю його встановлення. Він присвячений сорокаденному подвигу Спасителя, який постив у пустелі після свого хрещення. Складається з двох частин: Святої Чотирдесятниці - часу, коли православні йдуть назустріч Ісусу, і Страсної Седміці - тижня, коли Господь іде назустріч віруючим. Йде через Голгофу, Таємну вечерю, страждання, зійдя в пекло, до Великодня долаючи останні перепони, що відокремлюють християн від Бога. Головні принципи посту - позбавлення себе тілесної втіхи і дотримання пісного меню, щире покаяння, набуття свободи від пристрастей. Церква Христова вчить православних, що піст - це засіб очищення душі від грішних помислів і рабства гріху, відчуження від зла, час духовної преображення і підготовки до благодатного плоду Любові - Воскресіння Господнього.


Основи і принципи Великого посту

  1. Невпинна молитва. Молитвам у Великий піст необхідно приділяти більше часу, ніж у звичайні дні, ретельно виконувати молитовне правило: читати вечірні та ранкові молитви, додавши молитву преподобного Єфрема Сиріна і Псалтірь. Священнослужителі рекомендують боротися молитвою з великопісними спокусами: на зневіру, гнів, роздратування відповідати молитвою Ісусової.
  2. Відвідування храму. Великий піст - єдиний, в якому богослужіння є спеціально постовим. З'являються особливі молитви і навіть «Господи, помилуй», співається на інший розпів. Вірянам слід обов'язково відвідати канон Андрія Критського, Маріїно Стояння, акафіст Божої Матері, літургію Передвіосвященних Дарів, служби Страсної Седміці. Що означає пост
  3. Покаяння. Піст потрібен християнам, а не Господу, тому без покаяння знайти справжнє смирення і причаститися до божественних Тайн неможливо. Не дарма Церква пропонує мирянам читання канону Андрія Критського два рази за Чотиредесятницю, не дарма щосуботи посту за Всеношним пильнуванням звучить піснеспіва: «Покаяння відкинь мі двері, Життєдавче».
  4. Утримання від їжі тілесної. Сенс посту - послух Церкви, здобуття незалежності від плоті, полегшення молитовної праці. Що можна їсти в пост прописано в Церковному Статуті. Великий піст християн
  5. Виховання серця свого в дусі милосердя і любові Божої. "Подивися на себе, хто поститься: чи не нарікав на Ісуса в тяготах і скорботах своїх? Чи не таїш на ближніх заздрості, злоби, образи? Чи не володіють тобою суєтні земні піклування? "

Православна Церква суворо засуджує тих, хто порушує принципи посту, але не покладає суворих правил пощення на престарілих, дітей і немічних. Справжня суть Великого посту - духовне переродження, умертвіння гріховних побажань, зміцнення душі в самовідданні.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.