Картина Леонардо да Вінчі Хрещення Христа - один із шедеврів епохи Відродження

Картина Леонардо да Вінчі Хрещення Христа - один із шедеврів епохи Відродження

Леонардо да Вінчі - геній-універсал, флагман ренесансного мистецтва і науки. А тому і картини його часто можуть розглядатися не тільки як унікальні твори мистецтва, але і як результат серйозних наукових спостережень і висновків.

Леонардо да Вінчі - геній епохи

Всі його наукові висновки та відкриття втілювалися в кресленнях, замальовках, макетах, багато з яких можуть бути прирівняні до творів мистецтва, так само як твори мистецтва - живопис, графіка, скульптура та ін. - є осередком його наукової думки. Багато з них, які здавалися колись фантастичними, зараз сприймаються як пророцтва. Його відкриття випереджали його час. Тому багато хто не був втілений тоді в реальність. Саме стосовно творчості да Вінчі цілком застосовна фраза: "Немає межі досконалості" ". І зовсім не тому, що послідовники можуть зробити задумане і створене ним краще, а тому, що сам майстер настільки завжди прагнув до ідеального втілення задуму, що ідеал цей відсувався все далі, і в кінцевому підсумку Леонардо роботу не закінчував, так як не міг досягти бажаного ідеалу.


Історія створення картини

Картина «» Хрещення Христа «» для Леонардо да Вінчі стала останнім спільним творчим проектом з його вчителем Андреа дель Вероккьо. У той час Леонардо вже закінчив навчання в майстерні відомого живописця і почав самостійний шлях у мистецтві. До моменту створення твору йому було близько 20 років.

Власне постать Ісуса Христа і образ Івана Хрестителя належать пензлю Вероккьо, а колінопреклонений ангел і навколишній пейзаж створені юним Леонардо. Існує історія, викладена Джорджо Вазарі, що ніби образи, створені да Вінчі, були настільки прекраснішими, ніж ті, що писав його вчитель, що Вероккьо з того моменту зовсім перестав творити. Однак ця інформація не підтверджується фактами.

Саме з картини «» Хрещення Христа «» почав проявлятися в роботах Леонардо да Вінчі його дивовижний стиль, названий болісно-ніжним.

Зараз картина Леонардо да Вінчі «» Хрещення Христа «» експонується в колекції Італії, в галереї Уффіці у Флоренції.

Сюжет твору

Сюжет картини «» Хрещення Христа «», або Богоявлення - один з популярних у світовому живописі різних історичних епох і стильових напрямків. Не пройшов він повз і творчість титану Відродження Леонардо да Вінчі.

Згідно з біблійними текстами, коли на березі річки Йордан в Єрусалимі пророк Іван Предтеча здійснював священні обмивання людей, готуючи їх до прийдешнього приходу Месії, неподалік знаходився Ісус Христос. З "явився він одного разу на берег Йордану і звернувся до Івана з проханням хрестити його. Здивувався Іван: "Не я тебе, але ти мене хрестити повинен" ". Однак хрестив Ісуса і почав прозиватися з того часу Хрестителем.


Опис картини Леонардо да Вінчі «» Хрещення Христа «»

У картині «Хрещення Христа» Андреа дель Вероккьо і Леонардо да Вінчі в центрі полотна на передньому плані стоїть Ісус Христос. Зліва від Ісуса (праворуч для глядача) - Іван Хреститель. У лівій руці він тримає посох з хрестоподібною верхівкою, а в правій - чашу з миртом, яким він хрестить Сина Божого. Праворуч розташовані два колінопреклонених юних ангела - свідки таїнства ведуть неспішну розмову.

Тиха і урочиста, навколишня їх природа співзвучна значущості того, що відбувається. Йордан тихо котить свої води повз на задньому плані, ніби споглядаючи і заохочуючи те, що відбувається. У небесах ми бачимо дві розкриті в бік глядача долоні, з яких випархює білий голуб. Долоні символізують Бога-отця, голуб - Бога-Духа Святого. З одного боку, це символи Божого благословення того, що відбувається таїнства, а з іншого - позначення триєдинства Божественної сутності, Всебічної і Всевидячої, Всюдисущої. На користь першого говорить цитата з Євангелія від Марка: "І коли виходив з води, негайно побачив Іван небеса, що розверзаються, і Духа, як голуба, що сходить на Нього. І глас був з небес: Ти Син Мій коханий, в якому Моє благоволення «».

Пейзаж у картині, на думку деяких мистецтвознавців, нагадує вигляд Монсуммано - містечка, що знаходиться неподалік від батьківщини Леонардо - села Вінчі - один з тих дорогих серцю куточків, які да Вінчі зображував у своїх полотнах.

Символіка кольору в картині

Якщо звернутися до колірного рішення картини «» Хрещення Христа «» Леонардо да Вінчі, то можна виділити переважання синьо-блакитних і білих відтінків. І це не випадково, адже з точки зору їх культового значення синьо-блакитні тони уособлюють нескінченність неба, іншого вічного світу, з'єднання земного і небесного, а білий колір уособлював Божественне світло, чистоту і святість. Саме ці кольори використані авторами при створенні образів ангелів та Івана Хрестителя, однак у Івана на тіло надіту рубаха чорного кольору, який позначає смерть. І це неспроста - служіння Івана Хрестителя Господу привело його в підсумку до трагічної загибелі. А червоний колір рукавів Бога-батька і набідреної пов'язки Ісуса Христа означає перемогу життя над смертю і любові до ближнього і до всіх людей. Про прийдешню смерть Ісуса нагадують чорні смуги на його одязі. Золоті смуги, німби і сяйво, що йде від кистей і голуба, уособлюють сяйво, що йде від Бога, символ Його благословення.

Шедевр Леонардо да Вінчі і Андреа Вероккьо незмінно викликає захоплення у споглядачів. Однак у книгах та інших інформаційних джерелах практично немає відгуків наших сучасників про твір. Виникає питання: "" Чому в блогах і на туристичних сторінках у VK серед обговорюваних творів не зустрічається докладного опису картини і відгуків про "" Хрещення Христа "" Леонардо да Вінчі? "

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.