Відвідування церкви під час місячних: можна чи ні?

Відвідування церкви під час місячних: можна чи ні?

Питання, чи можна йти до церкви з місячними, хвилює не тільки жінок, а й богословів. Ця дискусія триває з часів Старого Завіту і досі представники багатьох течій не зійшлися в думках.

Та що там течія! Іноді змінюється богослужитель, і забороняє - або, навпаки, відкриває - вільний вхід до храму Господнього жінкам під час місячних. Чому виникли такі різні тлумачення?


Що каже Старий Завіт?

Перша найдавніша частина Християнської Біблії - цю Священну книгу можна назвати конституцією християнської релігії - Старий Завіт. Його інші назви - "

Танах "," Святе письмо ". Складена ця частина Священного тексту ще до появи християнства, і є загальною частиною двох - тепер протиборчих - релігій - юдаїзму і християнства.

У Старому Завіті відвідини храму заборонялися «нечистим» людям - доступ до Бога їм був закритий. Вже за часів християнства Господь перестав ділити на чистих і нечистих, всім став чинити рівну увагу, виліковувати стражденних.

Тоді ж до категорії «нечистих» потрапили:

  • прокажені;
  • всі, які страждають на гнійно-запальні захворювання;
  • хворі з дисфункцією простати;
  • ті, хто осквернив себе дотиком до тіла, що розкладається - тобто до трупа;
  • жінки з кровотечами зі статевих шляхів, функціональними і патологічними.

Вважалося, що ходити до церкви не можна після зіткнення з гріхом - під це визначення потрапляли всі статки.

Цікаво, що час очищення для породіль, які відтворили на світ немовля-чоловіка, зменшено в 2 рази порівняно з часом на очищення для матерів дівчаток - тобто 40 і 80 днів.


Видно, що дискримінація щодо жінок почалася з найдавніших часів і знайшла відображення в Старому Завіті.

Чи можна увійти до храму з місячними: сучасні погляди

За часів Нового Завіту списки нечистих були підкориговані. Господь став з великим розумінням ставитися до людських проблем - проте деякі обмеження для жінок залишилися. Чому не можна до церкви з місячними вже пояснювалося гігієнічними міркуваннями.

Територія храму вважається Святою Землею - на ній заборонено проливати кров. Надійні захисні гігієнічні засоби з'явилися зовсім недавно. Ще кілька століть тому жінки не завжди користувалися прокладками і приховували свій природний стан від оточуючих.

Не можна допускати, щоб на церковну землю пролилася кров - тому жінкам з кровотечами зі статевих шляхів вхід до храму був закритий.

Є ще одна теорія, чому не можна жінці ходити в культовий заклад з місячними.

Родорозв'язок, менструальна кров - все це пов'язано з первородним гріхом: народження немовляти і відторгнення з ендометрієм яйцеклітини. А хто винен у тому, що людський рід був вигнаний богом із садів райських? Жінка! Безпосередньо в період зіткнення з обставинами, які поставили людство на вічні муки і змусили «з потім і кров'ю» добувати собі їжу, жіноча стать до Бога не допускається. Напевно, щоб не нагадувати про неприємні обставини.

Тому 40 днів після пологів - поки не закінчаться післяпологові виділення і під час менструації, доступ до Бога був заборонений.


Зміна понять

Нечистота зі Старого Завіту пов'язана з нагадуванням земних справ - народження людини, її смертності, можливості захворіти. Але вже на сторінках Нового Завіту у сина Господа, Ісуса Спасителя переконання інші.

Чому так змінилися погляди слуг, які описують життя Святих? Потрібно згадати, як - зараз би сказали, презентували - Ісуса Христа християнські священики, поширюючи нову релігію серед населення.

Ісус Христос - втілення життя. Якщо бути його прихильником, то маєш право на вічне життя. Господу під силу зцілювати стражденних, дотиком він може повертати до земного існування. Сам принцип нечистоти при нагадуванні про смерть втрачається - ось чому було підкориговано поняття про заборону на відвідування храму.

Відомі богослови обгрунтували зміну правил і для жінок.

Наприклад, Григорій Двоєслов вважає, що жінці з менструацією можна йти до церкви, щоб молитися. Всі процеси в її організмі природні, більш того - оскільки її створив Господь, то все, з чим вона стикається протягом життя від Бога - від її душі, волі і бажання не залежить нічого. Місячні Господь дав, щоб організм очистився, значить у цей період вона «нечистою» вважатися не може.


Священик Никодим Святогорець поділяв цю думку ведучого богослова, більш того, він вважав, що в ці дні жінці можна не тільки молитися, але і причащатися.

Заборона відвідування церкви в менструальні дні цілком неправильна.

Священик Костянтин Пархоменко писав, що в ці дні жінка може навіть причащатися, але якщо вона з поваги до таїнства - знаючи Святе письмо - відмовиться від цієї дії, то її вчинок буде гідний Господньої нагороди.

Але досі присутні думки, що оскільки Господь в ці дні зробив неможливим продовження роду, то жінки вважаються нечистими - інакше б чоловіки з ними сукупалися.

Думка священиків

Як можна побачити, священнослужителі досі дотримуються різних думок. І може бути й таке - в одній парафії жінки допускаються до богослужінь, а в іншій - ні.


Якщо заглибитися в Святе Письмо, то виходить, що Богові важливіша внутрішня чистота людини, а те, що відбувається з її тілом - вторинне. Тому якщо жінка дотримувалася основних заповідей, то відвідування храму в будь-який час її життя гріхом бути не може.

Усе, що Бог створив, - це свято, і відвідування церкви в критичні дні або післяпологовий період гріхом не є. Більш того, в даний час дітей хрестять не тільки відразу після виписки з пологового будинку, але і в його стінах - тобто священнослужителі не бояться доторкнутися до пологів відразу ж після пологів, не вважаючи їх «нечистими» і «кепськими».

Отже, якщо ви є правдивою релігійною жінкою, то перед тим як планувати постійно відвідувати богослужіння, варто поцікавитися священиком, яких поглядів він дотримується, і діяти відповідно.

Якщо ж відвідування храму є даниною сучасних традицій - тобто слідуєш моді - і заходиш в культовий заклад тому, що «прийнято» на Великдень або Різдво там з'являтися, то замислюватися про свій стан не варто.

Правдиво віруючі жінки під час критичних днів або в післяпологовий період утримуються від безпосередньої участі в релігійних ритуалах, які включають дотики до святинь.


Image

Publish modules to the "offcanvas" position.