«Вірю, бо безглуздо»

Знання - це переконаність в істинності чого-небудь, заснована на досвіді і логічних висновках з нього, що перевіряються тим же досвідом. А віра, згідно з Тертуліаном, який сказав «Вірю, бо безглуздо», є протилежне знання. І цього погляду дотримуються дуже багато релігійних людей, як з рядових, так і з богословів. Але помиляються. Є, звичайно, відмінність, але є і спільна.


Чому людина вірить? Чому він може або повинен повірити, якщо до цього був невіруючим? Людина починає вірити у щось, тому що переконується, що це - істина. Але переконується не так, як у разі знання, тим більше, наукового. А як? Щоб відповісти, потрібно згадати, що крім раціонального, зокрема наукового, пізнання є й інші види, зокрема пізнання, що дається нам мистецтвом. Адже мистецтво теж дає нам істину, хоча і не завжди. Точніше справжнє мистецтво дає істину, не справжнє - обманює, що, втім, має місце і в науці: там теж є псевдонаука. Але як ми відрізняємо справжнє мистецтво від лже мистецтва, суб'єктивно, звичайно? Є таке поняття - художня правда. Тобто. я нутром відчуваю: так могло бути, це лягає мені на душу, переживання, описувані автором, близькі моїм в подібній ситуації (якби я в ній опинився) і т. п. Ось, коли я читаю в Біблії сцену «моління про чашу» Христа в Гефсиманському саду, я всім своїм істотом відчуваю, що це - правда, що це не могло бути вигадано. Хоча нічого досвідченого, що підтверджує цю сцену, немає не тільки в моєму особистому досвіді, але і в будь-яких документах не біблійного походження, що дійшли до нас. А ось, коли я читаю в тій же Біблії, в Апокаліпсисі Івана Богослова опис Царства Небесного з усякими звірями з безліччю очей у недозволених місцях і старцями, які домагаються просування по службі за допомогою нескінченного биття лобом об підлогу з криками «свят, свят, свят» - я Зневажив усе це Іван, щоб довести собі, а головне людям, що з усіх учнів він був найближчим Христу. Нікому Ісус не погодився відповісти прямо на запитання, що є Царство Небесне, а відокремлювався лише притчами, які пояснювали, як туди потрапити (але не що там є), а ось йому, Івану, відкрив це у видінні. А після всього, маючи багату уяву, Іван, скоріше за все переконав себе, що було йому таке бачення.

Отже, і знання і віра є переконаністю в тому, що щось є істина, тільки в першому випадку ця переконаність має раціональне обґрунтування, у другому - художнє (або близьке йому за природою).

Але і це ще не все. Хоча віра і не вимагає раціонального підтвердження, підтвердження досвідом і логікою, але я глибоко переконаний, що вона не повинна суперечити досвіду і логіці. Адже Бог є правда, а правда не може бути суперечливою. Наш раціональний розум дав нам той самий Бог, що й наша душа, почуття. Дано для осягнення істини. Суперечність між правдою раціональної та правдивої віри може бути лише уявною, подоланою. І наше завдання шукати вирішення таких протиріч. А тертуліанівське «вірую тому що безглуздо» - єресь чистої води, що суперечить волі Бога, який є істина.

До речі, сьогодні мало богословів відкрито підтримують Тертуліана, але переважна більшість приймають його постулат на практиці. Вони не хочуть шукати правду й усувати «безглуздо». Поділилися на конфесії і кожна пасе свою паству зі своїми «безглуздо», люто опираючись будь-якій спробі обговорення видимих протиріч, що вимагають роз'яснення.


Image

Publish modules to the "offcanvas" position.