Як повірити в Бога?

Як повірити в Бога?

«У наш важкий, як ніколи, час...» - так можна було б почати нашу сьогоднішню розмову, але з іншого боку - а чи бувають взагалі прості часи? Хіба знайдеться хоч якийсь час за всю людську історію, який можна було б назвати простим? І хіба дійсно наш час переслідують якісь неймовірні труднощі?

Хіба простіше було тим, хто виживав на руїнах Імперії в 90-ті, хто голодував під час війни і відновлював країну після, не кажучи вже про роки післяреволюційної розрухи, великого терору і Громадянської війни? Кожен час підносить людям свої випробування, влаштовує свій іспит, залік в якому - життя, честь, гідність, і дуже рідко - відносне благополуччя.


Часи були важкими завжди, і в усі часи людина шукала допомоги в труднощах, потіхи в численних бідах і скорботах, зміцнення в тяжкій праці. І саме це дарувала людям віра в Бога.

Якщо ви читаєте цей текст, значить, швидше за все, ви вже зрозуміли і відчули в собі потребу у вірі, проте щось заважає вам зробити рішучий крок і запевняти, щось тягне назад, гальмує ваш розвиток. Як же зробити цей вирішальний крок, як повірити в Бога?

До віри через довіру

Отже, ви прийшли до розуміння необхідності віри, ви щиро хочете повірити, але віра не приходить. Щось утримує вас. Що ж? Швидше за все, це ваш життєвий досвід, вантаж накопичених знань, який суперечить тому, як у уявленні обивателя має працювати Божественне провидіння.

Чому люди роблять добро, але не отримують видиму нагороду? Чому існують хвороби і війни, чому люди гинуть у катастрофах? Чому хтось може все життя молитися, але таки не отримати бажане?

Хочу запропонувати вам наступне: давайте згадаємо дитинство. Ні, навіть не так, вам навряд чи вдасться згадати себе року від роду. У вас є маленькі діти, можливо, молодші брати і сестри? Давайте спробуємо поглянути на світ їхніми очима.

Ось уявіть, ви щойно навчилися ходити більш-менш впевнено, вже не падаєте на кожному кроці і навіть намагаєтеся бігати. Ви на прогулянці, перебираєте ледь слухняними ніжками, слідуючи куди очі дивляться, адже попереду стільки невідомого і цікавого. Але що це, вас підхоплюють великі міцні руки і повертають в саме початку вашого шляху, а то і зовсім розвертають в інший бік.


Чому? Адже ви навіть не впали, а якщо впадете - то не заплачете. Ви знову намагаєтеся втекти, але пара рук перегороджує вам шлях. Ви обурені, і у все горло висловлюєте невдоволення несправедливістю цього світу. Руки підхоплюють вас і забирають додому.

Ось ви вже старші, цей вік ви напевно самі згадаєте без зусиль. Як згадайте і ситуації, які вас тоді засмучували, які втілювали для вас «неправильність» і «несправедливість» світу. Літо, всі ваші друзі злітають морозиво, ви просите у мами купити порцію і вам, але отримуєте відмову.

Чому, адже ви ж добре себе вели. Мама щось пояснює, про те, що ви недавно перехворіли, але ви по малолітству ще не розумієте і висловлюєте образу і обурення або закочуєте істерику, за якою слідує відплата - позбавлення прогулянки, а то й шльопок.

Час летить, ви вже підліток. І тут «несправедливість» світу обрушується на вас всією своєю масою! Не можна гуляти допізна, не можна одягатися так, як подобається, не можна проводити час з хлопцями, які не подобаються батькам, а вони такі класні. І все це незважаючи на те, що ви відмінно вчитеся і старанно виконуєте всі обов'язки по дому. Ну що за несправедливість!

І тільки подорослішавши і набивши шишки, ви розумієте, наскільки мудрі були ваші батьки, і як сміховинний був ваш дитячий і підлітковий досвід, через призму якого батьківська мудрість виглядала несправедливістю.

Ви розумієте, від скількох бід вас вберегли «несправедливі» на погляд дитини або підлітка, але розумні покарання, заборони і прояви батьківської строгості. Тільки завдяки їм ви доросли до своїх років, не згубивши здоров'я, не витративши відпущений на навчання час на дрібниці, не зламавши собі долю, зв'язавшись з поганою компанією.

Уявіть на хвилину, що стане з дитиною або підлітком, відносини з яким батьки будуватимуть за принципом мени-торгівлі, якому батьки продаватимуть виконання будь-яких бажань за виконання нею обов'язків. Поїшла кашу - можеш лизнути розетку, забралася в кімнаті - ось тобі гроші на кілограм морозива, отримала п'ятірку за контрольну - гуляй хоч до ранку, одягнувшись як Сейлор Мун.


Смішно? Але чому багато хто намагається будувати свої стосунки з Богом саме за цим принципом? Сповнили Божі вимоги, виражені в Заповідях і Святотечих вченнях, і чекають негайного сповнення своїх молитов, а не дочекавшись, приходять до сумніву у своїй вірі?

Так дитина нарікає на батька, який не потурає його бажанням, будучи нездатним ще зрозуміти батьківську мудрість. І це при тому, що різниця між дитиною і батьком - від сили пара десятків років.

Але чи є на світі число, здатне описати у скільки разів ширше і нездоланне зникнення між смертною людиною і вічним Богом? Хіба ми можемо зрозуміти Божу мудрість, продиктовану незліченними мільярдоліттями досвіду?

Відповідь очевидна. Що ж залишається тим, хто хоче повірити в Бога? Тільки довіритися. Довірити-ся, тобто довірити себе Богові, подібно до того, як ми довіряли свого часу батькам, покластися на Його безмірну мудрість. І Господь, коли вважатиме за необхідне, своєчасне і корисне для нас, дарує нам справжню світлу Віру.

Розмова з атеїстом

Мені завжди здавалися дурними і марними різного інструкції з приводу того, як переконати атеїста (або навпаки, як атеїсту переконати «теїста»), ну хіба можна переконати в чомусь дорослу людину? Марна трата часу, якого нам і так відпущено не дуже багато.


Однак нерідко в житті виникають ситуації, коли атеїстом (або, як вони самі себе наївно величають, «невіруючим») виявляється ваш молодий чоловік, наречений або чоловік. На жаль, саме атеїсти все частіше демонструють фанатичну нетерпимість у своїй вірі, і іншого виходу, крім як вступить в суперечку, просто не залишається.

Скажімо відразу: змусити повірити в Бога атеїста без зустрічного руху з боку останнього практично неможливо. Господь лише простягає руку, а чи взятися за неї - вибір людини. Але відстояти право на свої погляди, зберігши при цьому відносини, можна і потрібно.

Ось кілька основних доводів, з якими вам належить зіткнутися:

  • Наука заперечує Бога. Це не так, існування Бога не суперечить жодному з існуючих наукових законів. Також часто доводиться чути, що наука-де не потребує Бога. Є легенда про те, як великий французький вчений Лаплас, виклавши Наполеону свій погляд на будову Сонячної системи, на питання імператора «А де ж Бог?» горделиво відповів: «Я не потребую цієї гіпотези». Можливо, великий Лаплас і не потребував побудови моделі Всесвіту ні в чому, крім Ньютонової фізики, але накопичений з роками обсяг знань зробив неможливим погляд дна Всесвіт, як просто на міріади вічно носяться в порожнечі круглих каменів. Розвиток науки уподібнив Лапласа першокласнику, який обходиться додаванням і відніманням, не потребуючи синусів та інтегралів. Відповіддю на нові знання стали Теорія відносності і Теорія Великого вибуху (яких, до речі, так само не потребував Лаплас), які зробили початок (створення!) Миру і Часу - визнаним науковим фактом;
  • Попи самі грішать. Так, грішать, тому що служителі Церкви - не ангели, і навіть не найкращі з людей. Але подумайте ось про що: про продажність міліції, упередженість суддів і безчесність прокуратури ходять легенди, чи означає це, що Закон не потрібен і, якщо його скасувати, стане краще? Питання риторичне. Так само і грішність служителів Церкви і Віри не дискредитує ідею Віри як таку;
  • Віруючі - всі ненормальні. А в лікарні - всі хворі. Їх зробила хворими лікарня, або люди, відчувши нездужання, самі прийшли туди, де отримають допомогу? Лікарня лікає тіло, а Віра - душу, тому люди, відчуваючи душевну хворобу, йдуть туди, де отримають допомогу - до Віри і Церкви;
  • Ви не хочете вирішувати самі за себе, і чекаєте вказівок від Бога. Ілюзію того, що все вирішуєш за себе сам, може плекати людина, яка живе на безлюдному острові. Та й те, поки не зустріне звіра покрупніше. Можливо тоді, схаменувшись на дерево (якщо встигне), така людина вдосталь посміється над своєю самовпевненістю. Над будь-якою людиною, яка живе в суспільстві, тяжіють держава з її інститутами придушення, начальство з фінансовими приводами, батьки, подружжя та інші, інші дуже багато сил, що впливають на ті чи інші рішення. Ви самі вирішуєте, чи платити податки і скільки? Чи надавати довідки до держустанов, і які саме? Навіть у якому віці віддавати вашу власну дитину до школи, вам вказує відповідний закон.

Бог, на відміну від світських сил, не наказує, не забороняє. Бог, Віра і Церква лише вказують Шлях. Чи ступити на цей Шлях - людина вибирає сама.

Це лише деякі перешкоди, з якими вам ще доведеться зіткнутися, йдучи шляхом Віри. Довіртеся Господу, і Господь, можливо, сам полегшить вам шлях.


Якщо повірити в Бога - ваш усвідомлений вибір, нехай підмогою вам стане зовсім коротка молитва: Вірую, Господи! Допоможи моєму невірству.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.