«Нова планка якості для jRPG»: критики в захваті від Ni no Kuni II: Revenant Kingdom

Прем'єра рольової гри Ni no Kuni II: Revenant Kingdom відбудеться тільки 23 березня, але Bandai Namco вже зняла заборону на публікацію рецензій. Такий крок говорить про впевненість видавця в якості проекту, а поточний середній рейтинг на агрегаторі рецензій Metacritic (85 балів у PS4-версії і 87 у комп'ютерної) свідчить на користь того, що нова гра Level-5 вдалася. Відразу три видання - The Guardian, Twinfinite і Dualshockers - оцінили її на максимальний бал.

"За допомогою хитрих технологій розробники змусили тривимірний світ виглядати як найбільш барвистий 2D-мультфільм, який ви бачили, - написав рецензент The Guardian Стів Боксер (Steve Boxer). - За розкішну графіку Ni no Kuni II, напевно, варто внести в список найбільш візуально вражаючих відеоігор в історії. Автори дали наочний урок, показавши, як за допомогою стилізації перевершити фотореалістичну графіку навіть у 4K. Не всім вистачить вільного часу або терпіння для проходження великої рольової гри - в даному випадку це не менше 50 годин - але тут просто неможливо встояти. Ni no Kuni II вийшла вчасно - тоді, коли розробників ігор неосвічено звинувачують у жорстокості і потуранні насильству ".

За словами Боксера, сюжет Ni no Kuni II зачіпає складні теми політичних інтриг і необережного використання технологій, незважаючи на те, що події подаються з точки зору дитини. «Еван може виглядати безпорадним і наївним, але проходить через всю оповідь Ni no Kuni ідея про те, що невинність перемагає зло, дуже зворушлива», - зауважив він. Журналіст похвалив творців за глибоку і повну нюансів бойову систему, освоїти яку при цьому набагато простіше, ніж у більшості jRPG (у тому числі в Final Fantasy XV), а також за стратегічний елемент у дусі Civilization (герою потрібно будувати королівство, розвивати армію і навіть керувати бійцями в битвах

"В черговий раз Level-5 забралася на вершину Алекс Гібсон, який перебуває в незавидному положенні, але потихеньку воскресаючого жанру, - вважає співробітник Twinfinite Алекс Гібсон (Alex Gibson). - Ni no Kuni II виходить за межі того, до чого ми звикли [в RPG], і заново винаходить колесо, залишаючись вірною канонам jRPG. Вона нагадує мені про чарівний ескапізм і чарівність ранніх Final Fantasy ". Гібсон відзначив «набагато поліпшену порівняно з першою частиною і дуже захоплюючу» бойову систему, «по-справжньому захоплюючі і складні геймплейні механіки, особливо будівництво королівства», «чарівну, чудово подану історію» і «приголомшливу естетику в поєднанні з чудовим саундтреком».

Хоча Гібсон поставив грі 10 балів з 10 можливих, він все ж вказав на кілька недоліків: окремі другорядні завдання втомливі, роликів стало менше, а озвучені лише деякі персонажі (як він зазначив, у першій частині голосу були у всіх). На його погляд, «німі» герої вийшли не такими виразними.

На думку рецензента DualShockers Азаріо Лопеза (Azario Lopez), Ni no Kuni II «задала нову планку якості для jRPG і вивела жанр на абсолютно новий рівень геймдизайну». "Ni no Kuni II - найкраща японська рольова гра від стороннього видавця з усіх, які попалися мені за багато років, доводить, що розробникам є що запропонувати в цьому жанрі на новому поколінні консолей, - написав він. - Завдяки аніме-стилістиці та переконливій історії про те, як герой знаходить вихід з найжахливіших ситуацій, Ni no Kuni II привернула до жанру увагу західної аудиторії, як і її попередниця ".

Критик Atomix Альберто Дефас (Alberto Desfassiaux) назвав Ni no Kuni II не тільки найсміливішою грою Level-5, але і найкращою японською рольовою грою останнього десятиліття, яку вже варто віднести до розряду класики. Багато журналістів порадили її не тільки давнім шанувальникам жанру, але і тим, хто тільки планує з ним познайомитися або просто любить роботи Хаяо Міядзакі (Hayao Miyazaki) і Studio Ghibli. Сюжетно вона не пов'язана з першою частиною, тому оригінал проходити необов'язково.

Більш суворий вердикт виніс рецензент IGN Кем Шей (Cam Shea), який поставив грі 7,8 бала з 10. На його думку, цього разу студії вдалося створити лише кілька персонажів, які по-справжньому запам'ятовуються, а скупа озвучка і брак роликів сильно нашкодили оповіді. Кет Бейлі (Kat Bailey) у своєму огляді для USgamer також перерахувала такі недоліки, як виснажливі побічні квести, «потворний» і «примітивний» паралельний світ (overworld) і затягнутість гри (мовляв, 15-годинну RPG розтягнули

Найнижчу оцінку - 6 з 10 балів - RPG отримала від співробітника App Trigger Еріка Крісмана (Eric Chrisman). Він поскаржився на те, що розробники занадто зосередилися на нових особливостях, замість того щоб поліпшити ті, що були в першій грі. Журналіст вважає, що Ni no Kuni: Wrath of the White Witch вийшла набагато кращою, а сиквел «втрачається у величезному морі рольових ігор для PlayStation 4».

Ni No Kuni II: Revenant Kingdom

Переглянути всі зображення (9)

Дивитися все