Притча про прощення для дітей і дорослих: короткий перегляд

Притча про прощення для дітей і дорослих: короткий перегляд

Коли батьки виховують дітей у християнській вірі, їм доводиться багато пояснювати так, щоб отрок душею сприйняв традиції, зберіг і передав їх нащадкам. Справа досить складна. Візьмемо, наприклад, Прощену неділю. Щоб донести до дитини сенс цього чудового і корисного для душі дня, потрібно розповісти їй про те, що існує притча про прощення. Давайте подивимося, як її можна піднести, щоб маленький чоловічок ніколи не забув урок.

Про що йдеться?

Знаєте, притча про прощення - це не легенда або казка. Вона є серйозним уроком, який людина проходить все своє життя. І чим раніше ви підготуєте дитину до випробувань, тим простіше вона з ними впорається. Кожен переживає образи. Ймовірно, не варто називати таке нормою. Однак важко знайти людину, в душі якої хоч раз не виник негативний відгук щодо слів або вчинків оточуючих. Адже образа обтяжує душу, не дозволяє відчувати себе щасливим. Людина постійно думає про так звану недругу. А навіщо йому це? Притча про прощення образ підштовхує саме до таких роздумів. Світ створений Господом для того, щоб люди в ньому були щасливі, отримували задоволення від Його праць. Це не означає, що нам не потрібно працювати, перебувати в свята. Навпаки, Господь створив на землі всі умови, щоб люди розвивалися, реалізували таланти, любили і підтримували один одного. Але він дав нам свободу вибору. У спілкуванні кожен хвиль сам вирішити, як ставиться до партнера. Господь же ласкаво підштовхує до світлої любові, відмови від образ і ненависті.


Три притчі про прощення

Інформацію можна і потрібно подавати по-різному. Форма залежить від віку і світосприйняття слухача. Підготовлена людина стане міркувати разом з вами, а новачок зуміє тільки вислухати, якщо правильно підберете слова. Тому притчі «Три слова про прощення» мають різні інтерпретації. Ніхто, до речі, не покарає, якщо придумаєте свою. Ми з вами вивчимо кілька відомих текстів. Вони рекомендовані священнослужителями для вивчення широкою публікою. Вам же доведеться самостійно визначитися з початковим текстом притчі, орієнтуючись на рівень підготовки слухача. Дуже важливо донести до нього суть легенди, яка полягає в тому, що необхідно кожен свій вчинок обмірковувати виходячи з божественних заповідей, порівнювати з ними. Найчастіше нині діток виховують у дусі здорового прагматизму, що не відрізняється від егоїзму. Це корисно в сучасному світі, але дуже погано для розвитку їх душі. Адже на батьках лежить відповідальність не тільки за тіло і кар'єру нащадків. Є більш значущий обов'язок - допомогти дитині осмислити свої завдання, вибрати правильний шлях, прийняти уроки і правильно їх пройти. А для цього давати йому необхідно не тільки конкретні знання, а й підштовхувати до виховання мудрості в собі. Для цього й існують такі речі, як притчі «3 слова про прощення». У них немає методики використання можливостей для поліпшення якості життя, вони містять вічне знання про доброту.

Приповістка перша, коротка

Сталося це в давні часи, хоча могло мати місце і нині. Святого старця покликали, щоб обговорити покарання для монаха, який нагрішив. Спочатку чоловік цей відмовився. Але через певний час прийшов до місця бесіди, несучи за спиною старий продірявлений мішок з піском. Решта учасників наради страшно здивувалися і возопили: «Святий отче, що це?». Старець відповів так: «Іду я судити порушника заповідей Господніх, а гріхи мої сиплються позаду». Прості слова мудрої людини спантеличили і соромили організаторів розгляду. Вони не судили грішного монаха. Слід зауважити, короткі притчі про прощення дітям необхідно підносити з докладними поясненнями. Священики рекомендують повертатися до їхніх текстів через деякий час, щоб обговорити, що саме зрозумів малюк, а що поки приховано від його внутрішнього погляду.

Притча друга

В одній державі знатний воєвода вирішив захопити владу правителя, скинувши того з престолу. Він знав імена тих, хто ненавидів нинішнього царя і написав їм підбурювальне послання. Цей чоловік найняв гонця, щоб той об'їхав усіх недругів правителя, сповістив їх про підготовлюваний бунт. Незабаром недобру його справу було розкрито. Організатора заколоту вбили ті, кого він намагався штовхнути до протиправного діяння. Гонця з листом схопили і надали на царський суд. Однак мудрий правитель наказав спалити папери не роздруковуючи. Здивованим прислужникам він пояснив, що не бажає знати імена своїх недругів. Ці люди, нехай і не підтримують нинішнього правителя, зате пішли проти смути і беззаконня. Негоже карати їх навіть думкою. А знання їхніх особистостей стане нездоланною спокусою для правителя, який побажає їм помститися за недоброзичливість. Ця притча про прощення має такий сенс: цар має повну владу. Він міг стратити або милувати. Однак вирішив не впускати озлобленість у душу проти тих, хто гріха не чинив. Так необхідно чинити кожній людині. Слід відмовитися від озлобленості по відношенню до тих, хто за умислом або невіданням говорить недобрі слова.

Притча третя (Паоло Куельо)

Майстер поцікавився в улюбленого учня, як просувається його духовний зріст. Задоволений отрок сказав, що тепер кожна мить його життя присвячена Богові. На це вчитель відповів: «Тепер тобі необхідно тільки одне - зумій пробачити ворога». Молодий чоловік злякався і постарався спростувати слова майстра. На його думку, в пробаченні немає необхідності, адже він не бажає недругу зла. На що майстер поставив наступне запитання: «А хіба Господь бажає тобі чогось поганого?» Звичайно, учень відповів негативно. Мудрий наставник запропонував тоді пояснити, а за що він просить прощення у Господа? Ніякого зла від Нього молодий чоловік не очікує, і все одно кається. Потрібно прощати будь-яку людину. Тоді серце стане вільним і радісним. Вчитель сказав так: «Душа людини, яка вміє прощати, чиста і пахуча!»

Притча про прощення для дітей

Напевно наведені вище тексти будуть складні для малюків. Їм рекомендована більш образна притча про прощення. Коли один чоловік помер, його душа вознеслася на небо. Була вона без тіла голою, всім наскрізь видною. У ній, як рибки, плавали всі його думки і переживання. Одні були яскравими і красивими, інші страшними, подібно акулам, що загрожують мешканцям морів своїми зубами. Цей чоловік сам жахнувся і постарався викинути з душі темні думки, але не зміг. Тоді він замаскував їх добрими «рибками», щоб ніхто не помітив дурноти його внутрішньої сутності, і пішов до воріт раю. Господь пропустив його, нічого не сказавши. Однак людина через деякий час повернулася. Йому було незатишно в райських кущах. Він попросив Бога, щоб той визволив його від темних думок. На що Всевишній відповів, що цього каменя він підняти не зуміє. Кожен сам за себе відповідає і несе тяжкий вантаж минулих помилок.

Пояснення

Притча про прощення судження і вчинки людей для дітей потребує розшифровки. Необхідно донести до уваги малюка, що образа або зле слово назавжди залишаються в його душі. Вони перетворюються на акул і піраній, що поїдають людину зсередини. Це подібно до невиліковної недуги. Скільки процедур не проводь, таблеток ні ковтай, а організм не почне працювати як у здорового. Людина забуває про те, що образилася або злилася. А акула живе в його внутрішньому океані. Вона рищить за просторами особистісного світу, вишукуючи собі їжу. Позбутися цього «страшного звіра» можна тільки одним способом - пробачити того, на кого образився, і себе за неправильні почуття. Тоді все погане йде з душі, замінюючись «красивими рибками». Адже прощення - це дуже добрий і світлий вчинок. І він теж залишається з людиною назавжди!


Коли звертатися до прикладу про прощення

Насправді людині слід спиратися на цю мудрість. У повсякденному житті виникає безліч моментів, коли ми вирішуємо, як поставитися до того чи іншого вчинку близьких або незнайомих людей. Навіщо ж брати на душу зло? Його потім доведеться переробляти, як описано вище. Тобто спочатку образилися, наприклад, потім потрібно буде повернутися до ситуації, щоб попросити вибачення. Краще відразу не засуджувати, не знаходите? Адже є народна мудрість у тему. Вона звучить так: «Не суди і не судимо будеш». Якщо береш на себе роль Господа, подумай, чи гідний ти її? Чи людина може замінювати свого Творця?

Притча четверта: практична

Якщо ніяк не може людина пробачити недруга, запропонуйте їй експеримент. Якось до старця прийшов чоловік і поскаржився, що ніяк не може відмовитися від помсти ворогу. Мудрець дав цьому бідолаху в руки глечиків і порадив зробити з ним те, що той бажав би недругу. Людина високо підняла глиняний виріб і жбурнула на пол. Природно, глечик розлетівся на дрібні осколки. Мудрець запропонував бідоласі подумати над результатами цієї показової «помсти». Від глечика, який уособлював ворога, людина не позбулася. Він перетворив предмет на гору гострих осколків, про які сам може порізатися. Гнів породжує і множить зло. А воно повертається до автора. Потрібно кожен раз, коли бажання помсти застить очі згадувати про результати експерименту. А ще краще не допускати появи негативних почуттів, щоб не транслювати їх у світ і не натикатися на «осколки», породжені своїми справами.

Ув'язнення

Притча про прощення - це велика мудрість. Не забувайте про її сенс у буденному житті. Це допоможе зробити світ щасливішим. Знаєте, коли поруч з вами тільки гідні і хороші люди, життя стає простим і легким. Адже ми самі навішуємо ярлики на оточуючих. Образимося, ось і з'являється поруч «лиходій», а простим - перетворюється на хорошого знайомого, гладиш, незабаром стане відданим другом. Даруйте людям тільки добрі почуття і не оцінюйте їх реакцію. На це є Господь, якому ми повністю довіряємо!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.